Installera fönster

Hem / Renovering / Fönster

Ska du installera fönster i din villa eller ditt radhus? Med nya fönster kan du förbättra isoleringen och minska energikostnaderna i din bostad. Här kan du läsa mer om hur det går till att installera fönster och vad du bör tänka på vid fönstermontering.

Montera PVC-fönster

Att montera PVC-fönster är något du kan göra på egen hand, utan någon tidigare kunskap eller erfarenhet. Så här går du till väga:

 1. Välj rätt antal monteringsjärn. Här bör du satsa på minst 2 st beslag per karmsida. För större fönster kan du behöva 3-4 beslag.
 2. Genom att plocka isär fönsterbågarna blir det lättare för dig att montera karmen. Detta är endast möjligt på öppningsbara PVC-fönster.
 3. Nu är det dags att montera fönstret. Kom ihåg att du bör använda bärklossar när fönstret ska in i fönsterkarmen. Se till att du centrerar fönstret så bra som möjligt och lämnar en glipa mot väggen på 10-15 mm.
 4. Kom ihåg att det är viktigt att täta ditt PVC-fönster. Här är det rekommenderat att du använder dig av självsvällande drevband eller fogskum.

Är PVC-fönster bra eller dåligt?

Generellt sett kan man säga att PVC-fönster är bra för husägaren men dåligt för miljön. De mest miljövänliga fönsterna är tillverkade i naturligt material som trä. PVC-fönster är framtagna med hjälp av en plast som kan ha negativ påverkan på miljön. Däremot är fönsterna mycket fina, billiga i inköp och underhållsfria - vilket gör dem till ett utmärkt val för dig som ska byta till nya fönster eller installera för första gången.

Fönstermontering – Gör det själv

Kan du montera fönster själv? Visst kan du det! Det enda du behöver är tillgång till bra och korrekta verktyg, samt en guide som vägleder dig rätt. Fönstermontering är något som genomförs på egen hand varje dag, men känner du dig osäker kan du naturligtvis ta hjälp av proffsen. Här hittar du en gör det själv guide om du är sugen på att försöka.

Detta behöver du

 • Klossar
 • Hammare
 • Vattenpass
 • Fogmassa
 • Karmhylsa för förmontering
 • Drev
 • Skruvdragare
 • Kilar

Fönstermontering steg för steg

 1. Det första steget är att säkerställa att din väggöppning har rätt mått. Du bör se till att väggöppningen är större än fönstret, men endast 15-30 mm. Du kan med fördel se till att placera fönstret närmast den varma delen av fönstret, vilket innebär insidan av bostaden. Använd gärna en spalt mellan fönsterbräda och element.
 2. Det är lättast att montera fönster genom att först lyfta ut bågen ur fönsterkarmen. Detta gäller dock inte om du har vridfönster. Använd dig av bärklossar som du justerar med vattenpass.
 3. Kila in fönsterkarmen i alla hörn och från både insida och utsida. Observera att det är viktigt att kilarna inte placeras på ett sätt så de täcker karmskruvhålen. Dessa behöver du för infästningen.
 4. Använd dig av ett vattenpass hela tiden när du arbetar. Karmen ska vara helt i lod och inte luta utåt eller inåt. När du fäster bör du börja med de övre och därefter de nedre hålen.
 5. Kontrollera att du har rätt öppningsmått och att måtten är lika både upptill, nertill och på fönstrets mitt. Fönsterbågen ska även kontrolleras så att du ser att den är enkel att öppna och stänga. Observera att springan mellan fönsterkarmen och fönsterbågen ska vara mindre på låssidan än på sidan med gångjärn.
 6. Nu är det dags att dreva i mellanrummet och säkerställa en bra isolering. Se bara till att du inte isolerar för "hårt", eftersom detta kan leda till att karmen ändrar form. Observera att drevmaterialet alltid bör täckas över med en bottningslist, samt en mjuk fog. På utsidan är det dessutom viktigt att fogen är vatten- och vindtät.