Lyftteknik & flytthjälpmedel för tunga lyft

Hem / Flytt / Lyftteknik & flytthjälpmedel

Flytthjälpmedel kan underlätta en flytt och du undviker att tunga lyft med fel lyftteknik överbelastar eller skadar din rygg.

Att flytta tunga saker

Att flytta tunga saker kräver rätt teknik, och om du lyfter fel kan du få skador som kan följa dig livet ut. Det enklaste är så klart att få hjälp att flytta tunga saker såsom vitvaror, kassaskåp eller ett tungt piano. Om du flyttar utan flyttfirma kan du ta hjälp av olika flytthjälpmedel – många flyttfirmor använder hjälpmedel vid tunga lyft just för att skydda och avlasta kroppen. En flytt kan vara nog så ansträngande som den är.

Maskinflytt för hjälp att flytta tunga saker

Det absolut enklaste är att anlita maskinflytt från en flyttfirma för att få hjälp att flytta tunga saker. Lindome Flytt i Göteborg erbjuder maskinflytt som inte enbart innebär tunga lyft av möbler, utan även industrimaskiner. Det är därför det ibland också kallas för just maskinflytt. Denna typ av flytthjälp erbjuds av flera flyttfirmor – kontakta din lokala flyttfirma för att ta reda på de kan erbjuda för hjälp att flytta tunga saker.

Flytthjälpmedel för tunga lyft

Det finns olika flytthjälpmedel att använda för att underlätta och/eller undvika allt för tunga lyft. Här kan du läsa om några av flyttfirmornas vanligaste hjälpmedel för att flytta möbler och andra tunga eller otympliga saker som ofta ska med i en flytt. Samtliga av nedan flytthjälpmedel finns hos Micrologistic.

Pirra

En pirra, också kallad magasinkärra eller säckkärra, finns i många hushåll och kan användas till mycket. Det finns pirror med olika funktioner och användningsområden. Beroende på dina behov kan du välja en modell som väger lite mindre, som går att fälla ihop eller som klarar belastningen från en högre vikt. På en pirra kan du stapla flera flyttkartonger på varandra eller flytta tyngre möbler och vitvaror som är otympliga eller för tunga att lyfta.

Pirror hos Micrologistic

Trappkärra

Med en trappkärra (eller ”trappklättrare”) får du samma fördelar som med en säckkärra, men med funktionen att den också går att använda i trappor – både uppför och nedför. Med en elektrisk trappklättrare är det dessutom möjligt att låta den ta hela tyngden av föremålet. Elektriska trappklättrare är extra användbara vid flytt av exempelvis ett kassaskåp eller andra tyngre gods.

Trappkärror hos Micrologistic

Bärsele för möbler

En flyttsele eller bärsele för möbler är det lättare att fördela föremålets vikt och gör det möjligt att lyfta mer ergonomiskt med hjälp av hela kroppen. Det finns olika sorters flyttselar som lämpar sig för olika typer av lyft. Ofta är de vadderade för att dina axlar inte ska ta så mycket stryk. En del modeller är utformade för att användas av en person, medan andra är tänkta att användas av två personer. En bärsele för möbler kan vara ett bra alternativ för en pirra, inte minst om du har ett tungt föremål som inte behöver flyttas över en större yta.

Bärselar hos Micrologistic

Lyftteknik för att lyfta rätt

Att ha en bra lyftteknik är A och O för att kroppen inte ska ta skada vid tunga lyft. Det är inte ovanligt att ha känningar i ryggen efter att exempelvis ha skottat snö eller burit tunga möbler och flyttlådor under flera timmar. För att lyfta rätt bör du använda dig av en ergonomisk lyftteknik.

Gör så här för att lyfta rätt

  1. Ställ dig så nära föremålet som möjligt och placera fötterna i axelbredd.
  2. Sätt dig ner på huk med rak rygg.
  3. Lyft föremålet rakt upp utan att vrida dig om under själva lyftet. Behåll en rak rygg under hela lyftet.
  4. Undvik att lyfta tunga föremål ovanför axelhöjd.

Det vanligaste felet som personer gör är att de böjer sig framåt och placerar kroppstyngden ovanför det föremål som de ska lyfta. När man böjer ryggen på det sättet så belastar man ryggen istället för att kraften kommer från benen. Det är detta man syftar på när man säger att man ska lyfta med benen, och inte med ryggen.

Tunga lyft hjälpmedel

För att undvika skador och överbelastning vid tunga lyft är det viktigt att använda rätt teknik och lyft hjälpmedel. Vid flyttar och transporter av tunga föremål kan du dra nytta av olika hjälpmedel, som pallramar, rullcontainer och plattformsvagnar. Dessa hjälpmedel vid tunga lyft underlättar lyftandet och minskar risken för skador. Hos Runametall.com hittar du ett brett utbud av lyft hjälpmedel som kan göra din flytt eller transport av tunga föremål säkrare och mer effektiv. Skydda din rygg och kropp med rätt utrustning och lyftteknik.

Hur tungt får man lyfta?

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om manuell hantering ska upprepade lyft av föremål på 25 kg inte förekomma. Däremot är det olämpligt att utföra manuella lyft som överskrider 15 kg i det dagliga arbetet. Arbetsmiljöverkets föreskrifter appliceras i inom såväl flyttbranschen som inom vård- och omsorgssektorn. För tunga lyft används då olika lyfthjälpmedel.