Snygga dörrhandtag till innerdörrar

Hem / Handtag till innerdörr

Dörrhandtaget till en innerdörr är en liten detalj som kan göra stor skillnad för helhetsintrycket av ett rum. Med rätt handtag kan du sätta en personlig prägel på din inredning utan att det behöver vara en dyr investering. Få tips om olika typer av dörrhandtag till innerdörr där material och utformning kan bli pricken över i:et för att skapa en genomgående stil i ditt hem.

Olika typer av handtag

Det finns många olika typer av dörrhandtag att välja mellan där val av material kan styras av vilken inredningsstil som du i övrigt har.

Mässing

Mässing är ett klassiskt och tidlöst material som passar till de flesta inredningsstilar. Mässingdörrhandtag finns i en mängd olika utföranden, från enkla och stilrena till mer detaljerade och ornamenterade. Genom att välja en specifik finish på ett mässinghandtag, antikt, borstat eller polerat, kan det passa både i ett modernt, men också äldre.

Krom

Kromdörrhandtag passar till såväl moderna inredningar som mer klassiska miljöer. Om du är ute efter en retrostil kan ett handtag i krom med detaljer av skinn passa bra, medan ett kromhandtag helt i svart passar i det stilrena hemmet. Krom är dessutom enkelt att rengöra.

Lantliga

Lantliga dörrhandtag är ofta tillverkade av trä eller keramik och har en rustik och charmig design. De passar perfekt till lantliga inredningar och sommarstugor.

Gammaldags dörrhandtag

Gammaldags dörrhandtag är ofta tillverkade av smide eller mässing och har en antikvitetsstil. De passar bra till hus med äldre stil och ger en vacker och unik prägel. I ett sekelskiftehem med spegeldörrar är dessa klassiska dörrhandtag, tillsammans med en längre nyckelplatta, ett bra val.

Montera nytt beslag på innerdörr

Att montera ett nytt dörrhandtag är inte så svårt som man kan tro. Med lite tålamod och rätt verktyg, så som skruvmejsel, insexnyckel och skruv, kan du enkelt göra det själv. Börja med att mäta vilken tjocklek på dörren som du har då många handtag har ett snävt spann och alltså inte passar alla dörrar. Undersök även om du får med skruvar eller behöver köpa till detta, och i så fall vilken sorts skruv som behövs. Använd även gärna en skruvmejsel vid montering för att inte förstöra gängorna.

Lossa det gamla handtaget

Börja med att lossa skruvarna som sitter på täckplattan. Skruvarna sitter på båda sidor av dörren. Om det gamla beslaget är gammalt kan du behöva dra ut en liten sprint eller spik som håller fast handtaget i dörren. Ta bort handtagen på både insidan och utsidan av dörren.

Montera det nya

Gör först rent där de gamla handtagen suttit med hjälp av en trasa. Trä in handtaget genom hålet i låskistan så att roddarpinnen går hela vägen igenom med stoppskruven nedåt och montera handtaget på andra sidan av dörren. Se till att roddarpinnen sitter snyggt och rakt, spänn därefter stoppskruvarna med en insexnyckel. Innan du kan trä igenom handtaget behöver du på vissa beslag, som har speciella innerrosetter, monteras fast dessa på dörren.

Sätt fast täckplattorna och nyckelskyltarna

Skruva fast täckplattorna på båda sidor av dörren samt nyckelskyltar om det ingår. Använd de medföljande skruvarna eller de du köpt och som tillverkaren eller försäljaren rekommenderar för montering. Oftast är det genomgående skruvar med nippel som ska användas.

Testa handtaget

Kontrollera att handtaget och låset sitter fast ordentligt och att de rör sig som de ska. Öppna och stäng dörren några gånger för att se till att allt fungerar som det ska.